Twoja wyszukiwarka

Witam i zapraszam! Miłego oglądania! :o)

...

czwartek, 7 października 2010

SMAKOŁYK OBIADOWY - DINNER DELICACY

Chyba blog trochę rozszerzy swoje horyzonty poza papier, klej, filc itp. Z drugiej strony gotowanie to też rękodzieło, więc nie odbiegnę daleko od tematu ;).
Przedstawiam poniżej pyszną zupę, którą można zwieńczyć końcówkę cukiniowego sezonu.
Tadaaam!

ZUPA Z PULPECIKAMI I CUKINIĄ
wykonana na podstawie przepisu z książki kucharskiej, ale mocno zmodyfikowany na moją modłę.

Przepis:
4 porcje

Produkty do pulpecików:
40 dag mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
1 jajko
bułka tarta
zioła prowansalskie
sól
pieprz
1 duża cebula czerwona
mąka
oliwa

Produkty do zupy:
1 woreczek ryżu
2 średnie białe cebule
pęczek koperku
średnia cukinia
szklanka wywaru drobiowego
sól
pieprz

Przygotowanie:
PULPECIKI: W dużej misce zmieszać mięso, bułkę tartą, rozbełtane jajko, drobno posiekaną cebulę czerwoną, przyprawy. Dokładnie wymieszać. Utoczyć kilkanaście malutki pulpecików (można skorzystać z małej łyżeczki). Ułożyć na dużym talerzu i oprószyć mąką. Schłodzić w lodówce przez ok. 20 minut. Potem na odrobinie oliwy na patelni podsmażamy delikatnie pulpety ze wszystkich stron.
ZUPA: Kiedy pulpety się chłodzą, można zająć się zupą. W garnku gotujemy ryż. Po ok. 8 minutach gotowania wylewamy wodę i wyjmujemy woreczek. Wysypujemy niedogotowany ryż znów do garnka, wrzucamy drobno pokrojone cebule i koperek, dolewamy wywar z kurczaka i gotujemy ok. 10 minut. Umytą cukinię drobno kroimy w kostkę. Wywar z ryżem uzupełniamy według uznania odpowiednią ilością wody. Czekamy aż się zagotuje i dodajemy podsmażone wstępnie pulpeciki oraz cukinię. Gotujemy całość jeszcze 10-12 minut na małym ogniu. Przyprawiamy. Na koniec całość można jeszcze posypać świeżym koperkiem.
SMACZNEGO!!!

1 komentarz: